واتر استاپ که نام دیگر آن نوار آب بند کننده می باشد در واقع نوار لاستیکی است که برای جلوگیری از حرکت آب و همچنین نفوذ مایعات (به ویژه آب) به درون شکاف ها و درزهای بتن، مورد استفاده قرار می گیرد. در جاهایی که قطع بتن داریم برای اینکه سازه، آب بند شود از آن استفاده می کنیم. به طور کلی واتراستاپ ها در دو نوع ؛ ۱. واتر استاپ تخت و ۲. واتر استاپ حفره دار موجود می باشند، که از نوع تخت آنها در درزهای اجرایی و از نوع حفره دار در درزهای انبساطی استفاده می شوند.
جنس واتر استاپ به نیازهای مورد نظر در هر سازه بستگی دارد. نحوه ی عملکرد واتراستاپ بدین گونه است که آنها طول مسیر حرکت مایعات (به ویژه آب) را طولانی می کنند تا مایعات (به ویژه آب) نتواند به داخل شکاف ها و درزهای بتن نفوذ کند.
انواع واتراستاپ
واتراستاپ PVC
واتراستاپ : ایجاد درزهای انقباض و انبساط برای کنترل رفتارهای سازهای بتن و جلوگیری از بروز ترک در مقاطع حجیم و بزرگ از یک سو، همچنین محدودیتهای اجرایی و لزوم قراردادن درزهای اجرایی یا قطع بتن از سوی دیگر عوامل اصلی نیاز سازههای بتنی آبی یا مستغرق به استفاده از مواد و مصالح آببند کننده در مقاطع یاد شده میباشند. به همین منظور نوارهای آببند کننده واتراستاپ PVC(واتر استاپ پی وی سی) به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. نوارهای آببند کننده واتراستاپ PVC باید دارای انعطافپذیری زیاد بوده تا با ابعاد و حجم سازههای بتنی و با پیچیده شدن نوع مقاطع و شرایط اجرا تغییر شکل یافته و متناسب با ابعاد و اندازههای سازه از نظر ضخامت، پهنا، نوع آجها و تغییرات حفره و … طراحی گردند. از جمله مهمترین ویژگیهای کیفیتی واتراستاپ PVC درصد ازدیاد طول، مقاومت کششی و سختی آن بوده که باید با الزامات استاندارد CRD-C572 و ISIRI 13277 مطابقت داشته باشد.
همچنین ماندگاری واتراستاپ در شرایط مختلف از جمله محیطهای قلیایی حایز اهمیت است و باید مورد توجه قرار گیرد، در غیر اینصورت واتراستاپ در محیط قلیائی بتن کیفیت خود را به سرعت از دست داده و دچار تغییر حالت گشته و منجر به نشت و بروز سایر مشکلات کیفی نظیر تركخوردگي و نشست تکیهگاهی سازه و … میگردد.واتراستاپ PVC در آببندی سد، تصفیهخانه، تونل انتقال آب، مخازن و کانالها، سازههای مدفون، نیمه مدفون و سازههای پایینتر از سطح آبهای زیرزمینی مورد استفاده قرار میگیرد.
روش استفاده از واتراستاپ pvc
واتراستاپ هاي پی وی سی در انواع تخت، حفره دار، كفي و دمبلی توليد مي گردند. نوع تخت(A) براي درزهاي اجرایي و قطع بتن، نوع حفره دار(D) براي درزهاي انبساطي و ژوئن ها و نوع كفي(AA& DA) براي آب بندي درزهاي انبساطي و اجرايي كف سازه مورد استفاده قرار مي گيرد. معمولاً عرض واتراستاپ باید با ضخامت مقطع نصب برابر باشد. شکل ظاهری واتراستاپ بسته به ارتفاع و حجم سیال و فشار وارده به مقاطع قرارگیری مشخص می گردد. بدین صورت که براي ارتفاع هاي كم واتراستاپ هاي با ضخامت كم و براي ارتفاع هاي زياد و فشار زیاد واتراستاپ هاي ضخيم و دو سر دمبلي (M) استفاده مي گردد. واتراستاپ های تخت (A) در محلهای پیش بینی شده قطع بتن می بایست مورد استفاده قرار بگیرند که نیمی از عرض آن در بتن قدیم و نیمه دیگر در بتن جدید قرار خواهد گرفت. واتر استاپ های حفره دار (D) در محل های پیش بینی شده درزهای انبساط و ژوئن ها باید به فرمی قرار بگیرد که حفره واتراستاپ پس از بتن ریزی مقطع اول و دوم کاملاً در محل درز قرار گرفته تا در زمان انبساط و انقباض سازه، تنش های وارده را به خوبی کنترل نماید. برای ثابت نمودن واتراستاپ در مقاطع از گیره های واتراستاپ استفاده شود و هرگز برای ثابت سازی نوار واتراستاپ آن را سوراخ ننمایید زیرا به جهت تغییر تنش در محل سوراخ و فشار بتن هنگام عملیات بتن ریزی، واتراستاپ دچار پارگی می گردد. گیره واتراستاپ در هر متر طول واتراستاپ به تعداد حداقل 4 عدد و به صورت زیگزاگ به مقاطع بالا و پایین نوار متصل گردد و نهایتاً با استفاده از سیم آرماتور بندی، گیره ها را به آرماتورها ببندید. برای اتصال واتراستاپ ها به یکدیگر از روش جوشکاری واتراستاپ با استفاده از دستگاه جوش و الکترودهای پی وی سی و یا هویه واتراستاپ استفاده گردد.
خواص و اثرات واتر استاپ پی وی سی
- انعطاف پذیری زیاد
- مقاومت کششی زیاد
- تنوع سایز و اشکال ظاهری
- درگیری کافی با بتن
- مقاوم در برابر محیط شیمیایی و خورنده
- مقاوم در برابر محیط قلیایی بتن
- حفظ عملکرد و کارایی برابر با عمر بتن
- مقاومت در برابر سرما و یخبندان
مـوارد کـاربرد واتر استاپ پی وی سی
- جلوگیری از عبور آب در درزهای اجرایی و انبساطی
- رفع نشت سازه های پایین تر از سطح آب های زیر زمینی
- آب بندی انواع سازه های آبی بتنی نظیر سدها، استخر، تونل های انتقال آب، کانل ها و …
- رفع نشت سازه های مدفون و نیمه مدفون
بدون دیدگاه